Új pénzkezelési szabályok
Fõoldal Partner bannerek Partner linkek Üzleti ajánlatok Cikkeink Szakmai oldalak

Új pénzkezelési szabályok
„500 ezer forintig terjedő büntetés…”

Az Alkotmánybíróság, mint köztudott, elvetette a bevezetésre tervezett pénztártörvényt. A jogszabályalkotóknak az volt a célja, hogy megadóztassa azokat a pénzeket, amelyek a vállalkozások tulajdonosainak gyakorlatilag illegálisan a használatában vannak. Azokról a pénzekről nem is beszélve, amelyeket már régen el is költöttek magán használatra, vagy fekete bérkiegészítésre.
A jelenlegi kormány tagjai között szép számmal vannak olyanok, akik maguk is vállalkozók, vagy azok voltak a kormányba kerülésükig. Ők természetesen tudják jól, hogy mi áll a cégek pénztáraiban kimutatott pénzek hátterében.
Nos, ez nem jött össze. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kormány lemondott eredeti szándékáról. Arról van szó, hogy új megközelítésbe helyezte a problémát. Ezt a célt szolgálja a számviteli törvény módosítása. Januártól a törvény konkrétan felsorolja, hogy mit is kell, hogy tartalmazzon minimálisan a pénztárszabályzat.
A szabályzat eddig is kötelező volt. Keretjellegénél fogva azonban lehetőséget kínált például olyan megfogalmazásra, hogy „a vállalkozás a napi záró pénzkészlet maximális mértékét nem korlátozza”.
Az új szabályok értelmében ez már a múlté! Igaz, hogy nincs pénztáradó, de jöhet a büntetés, akár 500 ezer forintig.
Az alábbiakban felsoroljuk, hogy melyek azok a tételek, amelyek kötelező jelleggel részét kell, hogy képezzék a vállalkozás pénzforgalmi szabályzatának:

- A pénzforgalom lebonyolításának rendje

- A pénzkezelés személyi és tárgyi feltételei, felelősségi szabályai

- A készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalom szabálya

- A készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímei és eljárási rendje

- A napi készpénzállomány maximális mértéke

- A készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárások

- Az ellenőrzés gyakorisága

- A pénzszállítás feltételei

- A pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendje

- A pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályok

A pénzkezelési szabályzatot a vállalkozásoknak a törvény hatálybalépését követő 90 napon belül kell bevezetniük, illetve aktualizálniuk.
Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területként kezeli a kérdést.


Egyszerű, gyors megoldást kínál az általunk kidolgozott Pénzkezelési szabályzat, amelyből egy részlet itt megtekinthető. Amennyiben szeretnéd megoldani ezt a problémát, akkor klikk ide:
Szabályzatküldő


Free Guestbook
Kérdések & válaszok

Könyvvizsgáló Könyvvizsgáló
Könyvvizsgáló