Piaci érték
Fõoldal Partner bannerek Partner linkek Üzleti ajánlatok Cikkeink Szakmai oldalakPiaci érték
Te hogyan segítesz másokat?

Szerencsés esetben olyan feladatokat találunk magunknak, amihez velünk született tehetségünk van. Az asztalos szép bútort farag. A varrónõ csinos ruhát var. A tanító egyszerre egy egész osztálynyi gyereket tanít. A tizedes egy szakasz katonát vezényel. Lehet, hogy ezeknek, az embereknek ez a földi küldetésük? Természetesen lehet.

Az egyik kérdés az, hogy azzal, amit tesznek, mennyi embert szolgálnak? Megfigyelted-e már, hogy általában valakinek a jövedelme arányban áll azzal, hogy mennyi embernek tud segítséget nyújtani?

Melyik asztalos keres többet? Aki egymaga készíti egyenként a bútorait és mondjuk havonta egy ember lakását tudja széppé varázsolni? Vagy az, aki egy üzemet szervezett, munkát adva sok-sok embernek, lehetõséget teremtve ezáltal, hogy havonta lakások százait díszíthesse új bútor? Egyértelmü a válasz?

Ha egy tanító könyvet ír, vagy több száz embernek tud egyszerre elõadást tartani, élõben, vagy az interneten, többet tud keresni, mint az, aki csak egy osztálynyi gyereket tanít? Persze, hogy többet.

A tábornok, aki egy egész hadsereget vezényel, több jövedelemmel rendelkezik, mint a tizedes? Bizony, lényegesen többel.

Ha ez ennyire nyilvánvaló, akkor miért nem lesz mindenkibõl nagyvállalkozó, híres tanítómester, vagy tábornok?

Amennyiben lelked mélyérõl jövõ, igazi válaszok után kutatsz, akkor felismerheted a saját magad állította korlátokat. Emlékeztetlek rá, hogy gondolatainkat az életünk során „begyüjtött” programjaink határozzák meg.

A legtöbb ember eleve nem azt teszi, amit szeretne, és amihez tehetsége van. De meg tudja magyarázni, hogy milyen kényszerítõ körülmények hatására van ez így! Van, aki nyíltan bevallja, hogy nincs kellõ bátorsága, vagy önbizalma hozzá. Mások ezt soha sem mondanák ki! Õk inkább a kedvezõtlen környezeti hatásokra, a teljesíthetetlen feltételekre hivatkoznának.

Rendben van. Lépjünk tovább. Ha az elõbbi feltételeket, készek vagyunk teljesíteni, akkor garantálható az anyagi függetlenség elérése? Van egy rossz hírem: ettõl önmagában még nem! A legfontosabb, hogy minél több embernek, úgy tudjunk értéket nyújtani, hogy az számunkra is profitot termeljen.Ez pedig néhány kérdést még felvet.

Van-e elegendõ kereslet arra, amit kínálunk?
A kereslet két tényezõ függvénye:

  • Mennyi embernek van ténylegesen szüksége az adott termékre, vagy szolgáltatásra.
  • Mekkora kínálat próbálja ezt kielégíteni.

Amennyiben olyan minõségü árút tudunk felajánlani, amelyre lényegesen több igény van, mint amennyit az adott piac kínál, akkor mondhatjuk, hogy termékünknek, vagy szolgáltatásunknak magas piaci értéke van. És akkor már csak egy gondunk lehet: legyünk képesek vagyunk-e, hogy a jelentkezõ igényt minél színvonalasabban kiszolgálni.

Ez nem is olyan egyszerü! Igazam van? Valóban nem, de van egy jó hírem is: aki azt teszi, amit szeret, amihez tehetsége van, s hajlandó áldozatokat is hozni érte, továbbá mer nagyban gondolkozni, annak óriási esélye van arra, hogy teljesíteni tudja az értékteremtés alapvetõ feltételeit, és ez által megfelelõ jutalomban részesülhet.

Copyright 2007. Lenkei József
Felhasznált szakirodalom T Harv Eker: A milliomos elme titkai (Bagolyvár könyvkiadó)


A gazdagok nagyban gondolkoznak A szegények kicsiben gondolkoznak

Könyvvizsgáló

Free Guestbook
Kérdések & válaszok

Könyvvizsgáló Könyvvizsgáló